Bojenje prostora

Dečija soba

Prilikom izbora boja za dečiju sobu moramu uzeti u obzir starost deteta, jer na boje reaguju i bebe.

Prvi put sobu uređujemo za novorođenče, nakon približno tri godine sređujemo je za predškolsko dete, treći put  je sređujemo za đaka prvaka i konačno za tinejdžera.  

Boje primerene za dečiju sobu su: plave i ljubičaste nijanse, nijanse u boji kože, nežne ružičaste nijanse. Jake boje nisu primerene, jer su previše stimulativne, posebno na velikim površinama kao što su zidovi. Izbegavajte velike količine crvene ili jarko žute boje, radije upotrebljavajte pastelne nijanse. Odgovarajuće su zelene nijanse, izbegavajte previše tamne i sumorne boje, jer unose neprijatnu hladnoću u dečiju sobu.

Ne zaboravite da sunčane boje osvetljavaju prostorije, a bela boja ih povećava. Tamnije boje je pametno upotrebiti u manjim količinama.  

Moramo paziti, da se sa preteranom kombinacijom različitih boja i šara, ne dobije previše zasićen i  agresivan izgled prostorije. To možemo izbeći ukoliko upotrebimo elemente u živim bojama (npr. dekorativni predmeti), i boje koje daju smirujuću pozadinu (npr. plafon, zidovi, pod, zavese). Tapete sa šarenim dezenom najčešće nisu odgovarajuća pozadina za nameštaj u više boja, i suprotno – jednobojan nameštaj može imati živahniju pozadinu.

Prilikom izbora boja za dečiju sobu, preporučujemo naše nove boje Jupol Junior, koje su na raspolaganju u šest pastelnih nijansi. Naravno možete ih kombinovati i sa bojama Jupol Trend, koje su na raspolaganju u jedanaest intenzivnih nijansi.


Obojite  fotografije prostora enterijera i eksterijera sa JUB-ovim bojama i teksturama!

Sa registracijom ćete dobiti mogućnost upotrebe svog sandučeta, u koji ćete moći sačuvati linkove za pojedine sadržaje, članke,...

Prijavite se na E-novosti