Sanacija unutrašnjih zidova nakon poplave

Kako nakon poplave sanirati oštećene i pokvašene unutrašnje zidne površine?

Odgovor

Način sanacije unutrašnjih zidnih površina koje su bile uništene u poplavi zavisi od vrste i veličine štete. Poseban problem predstavljaju površine koje su duže vreme bile u dodiru s vodom, zagađene lož uljem, fekalijama ili toksičnim i drugim opasnim materijama. Postupak sanacije takvih površina je zahtevniji.

Pri ponovnom bojenju zidnih i plafonskih površina u prostorijama gde smo suočeni sa različitim flekama i posledicama poplave, prvo moramo dobro pripremiti podlogu za bojenje. Većina fleka je rastvorljiva u bojama na vodenoj osnovi ili u osnovnim premazima. Odstranjivanje suvih fleka je takođe zahtevno. U dodiru s vodom, supstance se otope u sloju boje što dovodi do njihove migracije kroz nanos boje u vremenu aplikacije i sušenja boje te se ponovno stvaraju fleke. Fleke ostanu vidljive nezavisno o pokrivnosti ili količini slojeva nanesene boje.

Postupak sanacije zaprljanih ili nakvašenih unutrašnjih zidnih površina koje nisu zagađene izlivenim lož uljem:

 

Čišćenje, dezinfekcija i sušenje

  • Unutrašnje površine prvo temeljno očistimo. Prljavštinu isperemo mlazom vrućeg vodenog rastvora univerzalnih kućnih sredstava za čišćenje. Kod tvrđih fleka možemo pomoći trljanjem mekom četkom. Očišćene površine isperemo čistom vodom.
  • Dezinfekciju površina koje su bile u dodiru s vodom zaraženom fekalijama napravimo po uputstvima nadležnih sanitarnih službi.
  • Sušenje je najbrže i najuspješnije mašinom za sušenje prostorija ili intenzivnim grejanjem i provetravanjem prostorija. Svi daljnji postupci sanacije imaju smisla tek kad vlažnost zidnih površina padne ispod 5%.
  • Potencijalne ostatke soli, koje su pri sušenju ostale na površini, odstranimo četkanjem.

 

Sanacija

  • Odstranjivanje odstupajućih ili slabo prihvaćenih nanosa boja i slojeva masa za izravnavanje izvodimo plastičnom lopaticom. Po potrebi očišćene površine obrusimo (najprimereniji su brusni papiri br. 80-120).
  • Nanos mase za izravnavanje i osnovnog premaza: očišćene površine na oštećenim mestima popravimo primerenom masom za izravnavanje. Dublja oštećenja (dubina do 5cm) popunimo masom Hobi kit ili Nivelin reparatur, veća i plitka oštećenja (dubina do 3mm) izravnamo masom Jubolim ili Jubolin P-25, a manja (dubina do 3 mm) sa Jubolim reparatur.
  • Blokada fleka: preporučujemoo jednoslojni ili dvoslojni (izuzetno troslojni) nanos bele unutrašnje boje JUPOL Block koja u velikoj meri već u prvi sloj učinkovito veže većinu lako i brzo topivih materija a neutralizuje i manje intenzivne uljne mrlje.
  • Dekorativno bojenje: JUPOL Block je primeren i za završno bojenje saniranih zidnih površina u beloj ili nekoj od pastelnih nijansi. Za bojenje u intenzivne nijanse preporučujemo JUPOL Gold koji za vas nijansiramo u više od 10.000 nijansi u brojnim JUMIX centrima za nijansiranje u Srbiji.
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za  Vaš objekat je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB d.o.o.; Dositejeva 5; 22310 Šimanovci; T: +381 22 409 999, E: design-studio@jub.rs