X

DECOR Egeo - prirodni mermer

Tehnikom EGEO postižemo izgled fine površine s sasvim blagim reljefom koji pod određenim uglom opažanja ili pada svetlosti čini da na površini bude jače izražena mustra. Jedva vidljiva struktura uzorka deluje neupadljivo, ali ipak dovoljno plemenito kao prirodni mermer Egeo. Kod uobičajenog izvođenja tehnike EGEO koristimo jednu nijansu Marmorina, dok je zahtevnije izvođenje sastavljeno od više različitih nijansi Marmorina koje zajedno daju završni estetski izgled.

Tehnika "Egeo"
Priprema i postupak izrade

Priprema podloge

 1. Osnovno bojenje: podloga suva, čvrsta, bez mrlja, ulja i sličnih nečistoća. Obezbediti ujednačenost boje površine, po potrebi osnovnim bojenjem, kako bi se postigao jedinstven ton podloge. Upotrebiti belu boju.
 2. Zaglađivanje podloge: Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nerđajućom špahtlom.
 3. Brušenje površine: otprašivanje delova usisavanjem ili s finom metlicom.
 4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Nanos Marmorina

Nerđajućom špahtlom. Debljina nanosa je ~0,1-0,5 mm. Širina nanosa treba biti približno 0,5-1 m ili tolika, da se nanos zagladi na odgovarajuću debljinu pre sušenja. Dužina poteza špahtle treba biti 20-30 cm. Ivice koje bi ostale pri vučenju špahtle skoro nema, jer ih stalno izravnavamo. Kad se prvi nanos osuši, možemo naneti drugi nanos, koji je jednak prvom.

Izrada strukture

Nerđajućom špahtlom. Čistu špahtlu premažemo s tankim nanosom Marmorina. Debljina Marmorina na špahtli je ~0,5 mm. Špahtlu lagano položimo vodoravno na površinu. Kružnim pokretima se Marmorin, koji je nanešen na špahtlu polako u obliku nepravilnih tragova prenosi na površinu. Pri tome ne pritiskamo i ne zaglađujemo prejako. Najčešće je nanos prvih mrlja već suv, kad počenemo s nanosom drugog sloja strukture (na isti način kao i prvi).

Završna obrada

Kad je podloga potpuno suva, s nerđajućom špahtlom nežno uklonimo preostale delove koji štrče. To možemo uraditi i s finom šmirglom (granulacija 200-300), pri tome pazimo da površine ne zaglađujemo. Uklonimo prašinu.

Marmorin Shine

Nanosimo Decor marmorin shine sa sintetičkom krpom, u dvoslojnom nanosu. Kada je zadnji nanos suv, izvodi se poliranje, s čistom sintetičkom krpom. Marmorin se pre nanošenja Decor marmorin shine ne zaglađuje, zato je završni izgled tek blago sjajna površina.

 

Alati i materijali

Alat

 • valjček
 • nerđajuća lopatica
 • nerđajuća zaobljena špahtla
 • sintetična tkanina - polipropilen

 Material

 • Marmorin
 • Marmorin Shine
 • JUPOL Gold
 • Akrilna emulzija
 • Jubolin kit (P25, P50)
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za  Vaš objekat je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB d.o.o.; Dositejeva 5; 22310 Šimanovci; T: +381 22 409 999, E: design-studio@jub.rs