X

Novi trend u dizajnu enterijera: 16 nijansi bele

 

Naše životno okruženje ima značajan uticaj na naše blagostanje. Količina sunčeve svetlosti reguliše naš cirkadijalni ritam, kvalitet vazduha utiče na naše zdravlje, a materijali i boje kojima se okružujemo, svojim svojstvima i tretmanima utiču na akustiku, odsjaj i prijatan dodir, a samim tim i na kvalitet našeg života. Rastuća svest o značaju životne sredine na naše blagostanje ogleda se i u trendovima, jer arhitekte i dizajneri enterijera posvećuju sve više vremena istraživanju i primeni zdravih i održivih praksi.

Boje kojima se okružujemo doprinose našem blagostanju. Psihologija boja kaže da boje mogu stimulisati određeno ponašanje, reakcije, ali i naše emocije - bilo pozitivne ili negativne. Boja se takođe može koristiti za optičku korekciju prostora, stvaranje osećaja veće dubine, balansiranje palete boja, regulisanje odsjaja i stvaranje različitih atmosfera. Izbor boje takođe mnogo govori o našem karakteru.

Dakle, boju zidova, koja ipak predstavlja najveću površinu našeg doma, ne treba posmatrati kao dekorativni akcenat, već kao osnovu ambijenta koji stvaramo.  Neutralno, ali ekspresivno: boje toplog minimalizma

Da biste stvorili miran ambijent, uvek se kladite na suptilne nijanse koje će protagonistu prepustiti plemenitim prirodnim materijalima. Izaberite blago pigmentiranu nijansu bele koja će (za razliku od čiste bele) svojim odsjajima, senkama i suptilnim nijansama približiti vaš dom prirodnom okruženju. Govorimo o skoro belim (bez belih) nijansama.

Gotovo bele nijanse su već dobro prepoznate u inostranstvu – pre više decenija klasična bela boja zidova ustupila je mesto bojama poput slonovače, ledene ili kremasto bele i bojama ljuske jajeta, rikote i maskarponea koje donose suptilnu toplinu i večnu eleganciju. Sada su, međutim, dostupni i ovde, jer se mešaju za vas u svim JUMIKS miks centrima. Nove sivo-bele nijanse dostupne su u vrhunskim bojama enterijera.  U JUB-u smo skoro bele nijanse podelili na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (ledene, boje soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i roze (rikota, puder, basmati). Ovo su nežne nijanse bele, ali imaju mnogo prednosti u odnosu na svoju nepigmentiranu sestru.

Gotovo  bela: više karaktera, meke senke i prijatna osećanja u životu

Bele nijanse su raznovrsne, jer nam mogu poslužiti kao dugoročna osnova za promenu stilova i boja našeg asesoara. One takođe optički uvećavaju prostor, jer reflektuju prirodnu svetlost i lepo se uklapaju u moderne, prefinjene domove, kao i u rustikalna i ruralna okruženja. Svojim nežnim nijansama, gotovo bele nijanse se na sofisticiran način prilagođavaju vašem jedinstvenom ukusu, dajući vašem domu poseban karakter.

 

Pročitajte još...

Kako odabrati pravu nijansu skoro bele za vaš dom?

Pre izvesnog vremena, klasična bela boja zidova ustupila je mesto bojama poput slonovače, ledene ili krem bele i boji ljuske jajeta, rikote i maskarponea, koje unose suptilnu toplinu i večnu eleganciju u ambijent.

 

 

„Klasična bela se ovde koristi samo kao osnovni premaz“

Intervju sa dizajnerom enterijera i stilistom Alenko Dirnbek, koja vodi sopstveni studio za dizajn enterijera u Australiji.

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za  Vaš objekat je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB d.o.o.; Dositejeva 5; 22310 Šimanovci; T: +381 22 409 999, E: design-studio@jub.rs