Istorija JUB-a

Počeci

Počeci proizvodnje mineralnih boja na današnjoj lokaciji sežu u 1875. godinu kada je Viktor Gale, vlasnik mlinova za žito, počeo mleti različito obojene minerale, takozvane zemljane boje. U to su vrieme najčešće sirovine za izradu zidnih boja bile čađa, crvena kreda, ugljen, olovni, železni i drugi oksidi. Za što bolji prihvat tih boja na površinu kasnije su se dodavala ulja, masti, lepila i druge stvari, koje danas nazivamo vezivima.

 

 

 

 

Razdoblje do 1945.

Kroz istoriju je JUB razvijao proizvodnju bez obzira na promenama vlasništva preduzeća. U 1919. godini se prvi put kao ime preduzeća spominje JUB, koje se očuvalo do danas. Između oba svetska rata JUB je bio već renomirana tvornica boja koja je svoje proizvode prodavala po Kraljevini Jugoslaviji. U vreme 2. svjetskog rata tvornica jedno vreme nije radila, a nakon rata je obnovljena kompletna proizvodnja, koja je nakon deset godina ponovno dostigla opseg od pre početka rata.

 

 

  

 

Razdoblje do 1990.

Sledio je planiran i stabilan razvoj koji je vrhunac postigao 1990. godine s rekordnim opsegom proizvodnje od 50.000 tona i čak 60 postotnim tržišnim udelom u SFRJ na području disperzijskih boja.
 

 

 

 

 

 

Razdoblje do 2010.

Raspadom Jugoslavije i osamostaljenjem Slovenije, JUB doživljava jedno od najtežih razdoblja u svojoj istoriji. Izgubili smo više od polovine tržišta i preko noći smo se morali usmeriti na razvijeno i konkurencijsko europsko tržište. Usresredili  smo se na srednjeeuropsko i postupno se vraćali i na tradicionalna tržišta. Tako smo već 1996. godine ponovno dostigli prodajne količine iz vremena pre raspada Jugoslavije. JUB je 1994. godine zakonom o vlasničkom preoblikovanju poduzeća postao prvo  poduzeće u Sloveniji. S vidika opsega proizvodnje prekretnicu za JUB predstavlja 2004., jer smo u toj godini prvi put u istoriji preduzeća proizveli i plasirali iznimnih 100.000 tona proizvoda, a iste godine otvaramo i prvi vlastiti pogon u inozemstvu – u Šimanovcima kraj Beograda u Srbiji.

 

 

 

 

Razdoblje nakon 2010.

Iduća važna prekretnica u našoj istoriji  je bila 2010.godine kada smo izgradili Tehnološko razvojni centar JUB d.o.o. i 2012. otvorili pogon za proizvodnju izolacijskih ploča od stiropora te sistemskih ploča JUBIZOL. Stiropor prodajemo pod robnom markom EUROTHERM. Tim korakom smo otvorili novo poglavlje u proizvodnom asortimanu Grupacije JUB, ponudu smo učinili celovitijom te smo utvrdili naše usmerenje prema dugoročnoj energetskoj efikasnisti.

 

 

 

 

Danas JUB opisuje moderna i automatizirana proizvodnja, visoka produktivnost, ekološka  usmjerenost proizvodnje prema svim potrebnim certifikatima, moderna energetska uređenost, najmoderniji vlastiti razvoj proizvoda i informacijske tehnologiji,, visoki radni i socijalni standard zaposlenih. Čvrsto verujemo u saradnju i  razvoj.

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za  Vaš objekat je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB d.o.o.; Dositejeva 5; 22310 Šimanovci; T: +381 22 409 999, E: design-studio@jub.rs