X

DECOR Pettinato

Upotrebom DECOR Pettinato dekorativne tehnike možete unakrsnim potezima i upotrebom četke na obojenim površinama stvoriti specifičan i unikatan dekorativan izgled. S obzirom na željeni konačni izgled u prostoru, Pettinato tehniku kombinujemo s oslikavanjem sa drugim tehnikama i alatom te tako stvaramo jedinstven ambijent. Upotrebom boje JUB Decor Glamour površina dobija lep i istaknut metalni sjaj.

Tehnika "Petinatto"

Priprema i postupak izrade

Priprema podloge

 

  1. Predbojenje: podloga suva, čvrsta, bez mrlja ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi prebojimo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo belu boju.
  2. Izravnavanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nerđajućom špahtlom.
  3. Brušenje površine: otprašivanje usisavanjem ili finom metlicom.
  4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Postupak izrade

 

Primerena podloga

Sve vrste čvrstih fino zaglađenih zidnih površina i površine s čvrsto prihvaćenim starim nanosima u vodi netopivih disperzijskih boja. Obavezno ih prebojimo, za to koristimo JUPOL Latex u nijansi, koja je najprimerenija za pojedini ton boje JUB Decor Glamour. U slučaju viših zidova ili većih površina preporučamo 1. nanos Glamoura direktno na površinu zida četkom u željenom uzorku (bez upotrebe valjka).

Mokar nanos

Odmah obrađujemo s većom ili manjom četkom. Kratkim potezima u različitim smerovima obrađujemo površinu tako da su tragovi četke izrazito naglašeni i vidljivi. Nakon obrade pojedine površine ponavljamo obe faze sve dok ne obojimo celu površinu.

Nanošenje boje

Boju nanosimo u dva sloja. Pojaseve spajamo »mokro na mokro«, pazimo da radni spojevi nisu vidljivi, pri čemu prvi kao i drugi sloj nanosimo u istoj tehnici.

Dodatni dekorativni učinak

Ako još mokar sloj boje, koju smo naneli valjkom, strukturiramo s bilo kakvim drugim alatom, npr. sa sunđerom, plastičnom ili čeličnom lopaticom pa čak i s valjkom, s kojim smo boju i nanosili. U svim slučajevima s sasvim haotičnim smerovima ili urednim potezima četke, sunđera ili drugih alata postižemo više ili manje reljefnu površinu, a time zbog različito intezivnog odbijanja svetlosti i svojstven nejednoličan sjaj.

 

Alat i materijal

Alat

  • dugodlaki krzneni valjak
  • četka za strukturiranje površine

 Material

  • Jubolin kit (P25, P50)
  • Akril emulzija
  • JUPOL latex polmat
  • Glamour
Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za  Vaš objekat je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB d.o.o.; Dositejeva 5; 22310 Šimanovci; T: +381 22 409 999, E: design-studio@jub.rs