X

Kako za svoj dom da izabere pravu nijansu bele?

Bele nijanse svestrane su jer se mogu koristitii kao dugoročna osnova za promenljive stilove. Osim toga, optički povećavaju prostor jer reflektiraju prirodnu svetlost i lepo se uklapaju u moderne, profinjene domove kao i u rustikalne i ruralne sredine. Svojim nežnim razlikama prljavo bele nijanse na profinjen se način prilagođavaju vašem jedinstvenom ukusu, dajući vašem domu poseban karakter.

U JUB-u prljavo bele nijanse podelili su na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i ružičaste (ricotta, puder, basmati). Radi se o nežnim nijansama bijele, koje imaju mnoge prednosti u odnosu na čisto belu.

Dodatni pigmenti drugačije će reagovati s predmetima u neposrednoj okolini i bojom Sunčeve svetlosti. Boja će apsorbovati i reflektovati različite talasne dužne i tako se menjati zavisno od vremena, dobu dana, godišnjeg doba, ali i zavisno od asesoara  u svojoj okolini. Time će stvoriti prirodniji, topliji i domaći osećaj, a s druge strane pomoći će i u regulaciji vašeg biološkog sata.

Kako odabrati pravu nijansu?

Budući da su gotovo bele nijanse neutralne, a uz to se poput pravih kameleona prilagođavaju prostoru, ne postoji puno pravila pri odabiru. Mogu se koristiti u svim prostorijama, nadopunjuju sve stilove opreme i kombinuju se sa svim bojama koje već postoje u prostoriji. Ipak, nekoliko saveta oko odabira gotovo bele nijanse. Možete je odabrati s obzirom na nekoliko faktora – orijentaciju prostorije, postojeće arhitektonske elemente ili efekat koji želite postići.

Orijentacija prostorije – uravnotežite boju Sunčeve svetlosti

Prostorije južne i zapadne orijentacije, u kojima dominira jako i toplo svetlo, funkcionisaće elegantnije obučene u gotovo belo sa hladnim nijansama (kocka leda, kefir, mraz, so), jer će balansirati tople boje sunčeve svetlosti. Naprotiv, bolje je obojiti sobe sa lošim prirodnim osvetljenjem bojom sa toplim podtonom (pamuk, alabaster, jasmin, bela jajeta).  Neutralne boje (čipka, biser, tofu i prašina) lepo će se uklopiti u sve sredine, dok će boje iz Blush spektra (Ricotta, Marshmallov, Babi puder i Basmati) doneti toplinu tamo gde vam je potrebna - u dnevnoj sobi, trpezariji, spavaća soba ili dečija soba.

Dopuna ili isticanje arhitektonskih elemenata?

Prilikom izbora boje imajte u vidu i boju pritiska i plafona, građevinskog i ugradnog nameštaja i zidne dekoracije (štuko, tapete, lajsne).

Ako želite da naglasite navedene arhitektonske elemente, izaberite kontrastni ton, ali ako želite da ih što više sakrijete i stopite u celinu, sličnom nijansom obojite i zidove pored njih. 

Kakav ambijent želite da stvorite?

Najvažnije pitanje je, naravno, kakvu atmosferu želite da napravite. U primeru ispod, pripremili smo četiri različita okruženja sa kombinacijom dva seta nameštaja i dve skoro bele nijanse (Frost i Mascarpone).

 

        

       

U dva slučaja boja zida dopunjuje odabrani nameštaj, a u dva slučaja dopunjuje ga sličan ton. I vi možete da uradite isto: Stariji nameštaj će izgledati svežije ako ga uravnotežite sa komplementarnom (suprotno na točku boja) bojom; moderna okruženja koja se oslanjaju na sofisticiranu monohromatsku paletu zasijaće još više ako ih upotpunite sličnim zidnim tonom.

 

I konačni savet

Odabirom gotovo belih nijansi zidne boje, unećete dodatnu mekoću i dubinu u prostoriju, naglasiti arhitektonske elemente ili uravnotežiti stil opreme. Prilikom odabira podtona vodite se pre svega svojim ukusom, ako ste u nedoumici, pitajte stručnjaka u JUBovim JUMIX centrima za nijansiranje  za savet. 

Pročitajte takođe

Da li već znate "gotovo bela" - novi trend u dizajnu enterijera? 

Gotovo belo ili bela sa podtonom, novi je trend u uređenju enterijera i kome sve češće pribegavaju arhitekte i dizajneri enterijera.

 

„Klasična bela se ovde koristi samo kao osnovni premaz“

Intervju sa dizajnerom enterijera i stilistom Alenko Dirnbek, koja vodi sopstveni studio za dizajn enterijera u Australiji.

 

 

 

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za  Vaš objekat je besplatna.
Kontakti JUB Design Studio: JUB d.o.o.; Dositejeva 5; 22310 Šimanovci; T: +381 22 409 999, E: design-studio@jub.rs